Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2008 10:49 - ДА СЕ СЪРДИМ ЛИ НА МАЙКЪЛ ПАЛИН?
Автор: dstatulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 3778 Коментари: 4 Гласове:
0



     В събота най-после успях да гледам документалната поредица на Майкъл Палин посветена на Източна Европа, наречена “Нова Европа”. Като фен на Монти Пайтън и на “Около света за 80 дни”, очаквах с нетърпение да видя как е представил през своя светоглед страните отвъд желязната завеса, близо 20 години по-късно. Хърватска, Румъния, Молдова, Унгария... във всяка една от тях Палин е намерил интересни гледни точки, спрял се е наистина върху това, което ги определя  (с цялата условност, че може за 20-30 минути да се разкаже всичко) и аз му вярвам, защото в някои съм бил и имам същите впечатления, в повечето случаи приятни. Дали защото съм българин, единствения епизод от “Нова Европа”, който ме смути и не ми хареса, бе този за моята страна.      Широко рекламиран от два месеца, особено от директора на София филм фест-а, Стефан Китанов (който участва като гид в него), филмът ме озадачи с избора на гледни точки. Разбира се към първата нямам никакви резерви (и как иначе!) – Рила и Бялото братство на Учителя. Сред величествените езера и върхове на планината, Палин разказва и разговаря за духовната сила и равновесието, което постигат последователите на Дънов, подкрепени с впечатляващи кадри от паневритмията и природата. Майкъл Палин като наратор на своя филм е използвал буквално вертикална структура на своя разказ за България. От върховете на Рила, той слиза към вилата на Стефан Китанов, за да види как се вари ракия (мисля, че освен един казан, така и не се видя това култово занимание на българина). Идва ред на кулминацията – България – това е Азис и циганите в Пловдив. След кратко въведение и интервю с “иконата” на българската чалга, от което става ясно за дискриминацията, хомофобията и расизма на българина, следват “впечатляващи” кадри от кв. Столипиново..., след което Майкъл Палин тръгва към Одрин...      Така и не разбрах защо Палин е избрал така да представи България. Още повече защо с такова нескрито самодоволство се рекламираше филма. Стана ми мъчно и кофти. Разбира се, наясно съм че живеем в циганска държава – не само в буквалния смисъл. Не страдам от излишен патриотизъм, не съм расист или хомофоб, но горчивината си остана - особено на фона на другите серии и страни, които бяха представени. Сигурно е прав Тери Гилиъм, като казва: “България е странно място за живеене!”         


Тагове:   Майкъл,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - относно Eastern Delight на Palin
22.02.2010 15:37
Аз чак сега съвсем случайно изгледах филма на Палин за България. И на мен ми стана много мъчно как точно е представена България. На фона на разходките из румънска църква (в частта за Румъния), ми се видя направо плачевен откъсът с циганите в Пловдив! Разбира се, всичко е въпрос на политика. Не се и съмнявам, че това английско прасе въобще би похвалило България, или че ще покаже прелестите й! Защото, оставяйки настрана циганията, в България има много какво да се види. Има и друго интересно - чудя се кой е поредният БГ продажник, информирал толкова добре въпросния Палин и как не се е усетил, че самият той/тя всъщност е част от представеното ... част от родината си!
цитирай
2. анонимен - podkrepete ni
07.03.2011 19:14
http://www.facebook.com/home.php#!/home.php?sk=group_139884559411955&ap=1
цитирай
3. анонимен - Пропагандата на Палин
09.03.2011 14:13
Господин Палин уплю България по невероятен начин.Влиянието на английския водещ е голямо.Това означава,че милиони хора ще останат с грешни впечатления за България.За държавата,която спаси света от нашествието на арабите през 718г. За държавата,която създаде писмеността на славяните.За държавата откъдето е Джон Атанасов.За държава с много по-големи успехи от Англия.Браво г-н Палин-добра пропаганда.
цитирай
4. анонимен - Г-н Статулов,
07.09.2011 09:44
Няма излишен патриотизъм,страната ни е с велика история,прекрасна природа и много забележителности.Ако ние не виждаме това в нея няма как чужденците да го видят...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dstatulov
Категория: Изкуство
Прочетен: 1636682
Постинги: 192
Коментари: 602
Гласове: 801
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930