Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 19:22 - Писмо-отговор
Автор: dstatulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 915 Коментари: 0 Гласове:
0



Уважаеми колеги, Както ви е известно бяхме написали писмо, адресирано и изпратено до г-н Донев, всички художествени комисии и НСК, което предполагаме беше препратено и до вас. В него зададохме само малка част от въпросите, които вълнуват повечето от всички нас, с разликата, че многото от филмовата гилдия, макар и да са съгласни с писмото, предпочитат да не влизат в никакви отношения и конфликти било преки или косвени с директора на НФЦ, по определени причини. Колкото и обидно да звучи това, но е факт. С колко души сме говорили по повод подкрепата ни, навсякъде отговор беше положителен и НИКОЙ, забележете, не се е изказал в защитата на Донев. Това е много показателно и за това ще се спрем по-късно. В кратък отговор на писмото ни, изпратено от Кан, г-н Донев пише следното:
  Уважаеми колеги, Някой ще се запита ли, докога автори и продуценти, след като са подали проекти, ще коментират правилата, по които се оценяват техните проекти.
Ако не си съгласен с правилата на един конкурс, защо участваш в него?
Или искаш да повлияеш на хода на конкурса, като заявиш, колко си важен и как всички трябва да се съобразяват с твоето мнение? 
Това са съществените въпроси, които възникват за мен от това писмо. 
На всички останали въпроси съм отговарял мнoгoкратно, в това число и публично, и не смятам да се повтарям. Но не отговорите на тези въпроси са важни за авторите на писмото, а възможността им да влияят на решенията. Което, повярвайте, ми няма да се случи.
Поздрави,
Сашо Донев
  С което сам се „закопава”. Защото в това, че ние, подписалите писмото, имаме проекти не е никаква тайна. И причината да го напишем е точно тази, че се чувстваме засегнати в това, че се нарушават правила, а закона за ФИ и правилника на НФЦ се тълкуват едностранно и пристрастно. Еднолично премахване от конкурса за документално кино на последната сесия на ИДЕИ за развитие на сценарий и подготовка на проект без никакво оправдание потвърждава това. Цитирам колегата Коце Занков: „... един безпрецедентен акт - отмяната на сесията за ИДЕИ за док. филми? Това не се е случвало до сега. Такова самоуправство и брутално неуважение към труда на колегите е недопустимо! За съжаление - никой не реагира! Дори КОМИСИЯТА, която е направо препикана! Не можем да допуснем този самозабравил се чиновник да продължава да се гаври с нас.”  

Що се касае до правилата за кандидатстване с проекти на тази сесия за игрално кино и какво е нашето опасение, е описано доста подробно в писмото. Защото въпреки здравия смисъл има голяма вероятност г-н Донев да има ПРЯКО давление върху НХК, което потвърждава с  думите си, написани в отговора му. Което е реално, ако бъде утвърден „на бърза ръка” новият устройствен правилник, по който той ще има право да присъства (и, вероятно, да влияе, иначе за какво е необходимо да се променя правилника) на обсъждания на проекти.

На всички други въпроси, поставени в писмото той НИКОГА не е отговарял публично или писмено, поне ние не знаем за това. И последно, - на съвсем неадекватен въпрос: „Ако не си съгласен с правилата на един конкурс, защо участваш в него?” - ние отговаряме: „Участваме в конкурса, защото мислехме, че той ще се провежда по правилата, които няма да се променят нито непосредствено преди началото на конкурса, нито по времето му. Както се знае подготовката на един проект, нямаме предвид написването на сценария, отнема доста време и не всеки е готов да реагира на условията, които в последен момент се променят, както вече е станало по време на документалната сесия. Категорично се опасяваме, че същото може да се получи и сега. Да отпаднат от конкурса идеите или проектите, които не се вписват в едноличната представа за кино на г-н Донев. Причини за това винаги могат да се намерят -липса на пари или несъответствие на зададени теми на кандидатстващите.
С уважение, Андрей Чертов и съмишленици 16.05.2010 София



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dstatulov
Категория: Изкуство
Прочетен: 1639593
Постинги: 192
Коментари: 602
Гласове: 801
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930