Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 15:08 - ПРОТЕСТНО ПИСМО
Автор: dstatulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.06.2010 20:49


ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:
Г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание
Г-жа Даниела Петрова, Председател на комисията по култура, гражданско общество и медии
Г-жа Менда Стоянова, Председател на комисията по бюджет и финанси

ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:
Г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България
Г-н Симеон Дянков, Заместник министър-председател и Министър на финансите
Г-н Вежди Рашидов, Министър на културата

ДО БТА


УВАЖАЕМИ г-жо ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, г-жо ДАНИЕЛА ПЕТРОВА, г-жо МЕНДА СТОЯНОВА,

УВАЖАЕМИ г-н БОЙКО БОРИСОВ, г-н СИМЕОН ДЯНКОВ, г-н ВЕЖДИ РАШИДОВ,

С приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г. и на Постановлението на Министерски съвет за изпълнението му беше нарушен чл. 17, т. 1 от Закона за филмовата индустрия, като предвидената по него субсидия за филмопроизводство от 19 000 000 лв. беше намалена драстично с 46,84% или с 8 900 000 лв. Група кинематографисти подадоха жалба във ВАС против това Постановление като противоречащо на Закона за филмовата индустрия.

Същевременно в тригодишната бюджетна прогноза за периода 2010-2012, в програмен формат на Министерството на културата, е записано средствата за филмопроизводство през 2012 г. да бъдат намалени с 61,47% спрямо посочения размер по чл. 17, т. 1 от Закона за филмовата индустрия за 2010 г.

Последваха ПМС 76/2010г. за 10% съкращение на разходите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити и Решение на българското правителство от 04.05.2010 г. за допълнително съкращаване на бюджетните трансфери.

Въпреки че бюджетът на Министерство на културата официално е съкратен с обявените 10%, след вътрешното му преразпределение и поради наличието на програми, неподлежащи на съкращение, се оказва, че вече редуцираната до 10 100 000 лв. субсидия за филмопроизводство ще бъде реално орязана с още 19,01%.

В условията на гореизложените бюджетни ограничения, изпълнителният директор на ИА НФЦ взе следните решения:

1. С писмо № 01-219/28.04.2010 предложи на продуцентите на филмови продукции, с вече сключени договори за предоставяне на държавно финансово подпомагане, избор между две възможности – или да отложат финансирането на проектите си за следващата календарна година, или да приемат намаляване на договорените траншове с 50%.

2. Със съобщение на интернет страницата на Агенцията бе обявено, че до осигуряване на финансиране по бюджета на ИА „НФЦ” от републиканския бюджет” се спират всички конкурсни сесии - за игрални, документални, анимационни филми и международни копродукции.

След официално запитване от страна на Председателя на Съюза на българските филмови дейци, Изпълнителният директор на ИА НФЦ мотивира драстичните си мерки с липсата на информация за точния размер на субсидията за филмопроизводство; с наличните към днешна дата на разположение на Агенцията 4 000 000 лева, при вероятност след актуализацията на бюджета тази сума да бъде намалена допълнително; с дължимите на продуценти и разпространители въз основа на подписани договори към днешна дата от страна на Агенцията около 15 000 000 лв.

Уважаеми дами и господа, посочените управленски решения на практика означават преустановяване на филмопроизводствения процес в Република България, защото бюджетната субсидия е единственият наличен в държавата източник за финансиране на български филми.

Какво се случва:

1. Продукциите, вече влезли в производство, не могат да бъдат завършени.

2. Продукциите, влезли в договорни отношения с трети страни (европейски програми и европейски национални фондове за подпомагане на филмопроизводството на принципа на копродуцирането) няма да изпълнят своите задължения по тези договорни отношения и също няма да бъдат завършени.

3. Преустановяването на конкурсните сесии на НФЦ за нови проекти, които поради спецификата на филмопроизводствения процес ще достигнат до фаза за първи финансов транш най-рано след година, представлява по същество отказ на ИА НФЦ да продължи филмопроизводствения процес в бъдеще. Целият наличен ресурс на Агенцията е насочен към приключване на започнатите през последните години български филми, но няма да стигне и за това. Близка перспектива да бъдат пуснати за подготовка нови филми не се очертава.

4. Потърпевши от тези решения са както проектите на утвърдени творци в българското кино, така, даже в още по-голяма степен, дебютите на десетки режисьори, сценаристи, оператори, за обучението на които държавата вече е вложила и продължава да влага огромни средства.

Българската филмова индустрия още в началото на прехода пристъпи към своето реформиране по европейски модел: с доброволен отказ на всички кинематографисти от трудови договори, със закриването на държавната „Българска кинематография”, със създаването на Национален филмов център, с въвеждането на институцията на независимите продуценти, с приемането на проектния принцип, Закона за авторското право и Закона за филмовата индустрия.

Реформата остана незавършена, защото и до днес не е създаден Фонд „Българско кино”.

Девет милиона лева са средствата, необходими за малко повече от един километър път, но тези 9 милиона лева, фатално нужни в настоящия момент, ще спасят цялото българско кино, поставено в състояние на колапс.

Обръщаме се към вашата съвест и политическа воля.

Не допускайте поради небрежност и недоглеждане, заради 9 милиона лева да бъде ликвидирана културна индустрия, градена повече от 80 години.

Не допускайте злепоставяне на страната ни в Европейския съюз, сред чийто основополагащи ценности са културното многообразие и духовната мисия на изкуството, в най-голяма степен олицетворявано от киното в аудиовизуалната епоха.


21 юни 2010

С уважение:

ГЕОРГИ СТОЯНОВ - председател на
СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ

РАДОСЛАВ СПАСОВ - председател на
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА КИНОРЕЖИСЬОРИТЕ

ИВАН ТОНЕВ – председател на
АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРАТОРИ

ГЕОРГИ ЧОЛАКОВ – председател на
АСОЦИАЦИЯТА НА ФИЛМОВИТЕ ПРОДУЦЕНТИ

ДИАНА АНДРЕЕВА – директор на
ОБСЕРВАТОРИЯТА ПО ИКОНОМИКА НА КУЛТУРАТА




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dstatulov
Категория: Изкуство
Прочетен: 1634144
Постинги: 192
Коментари: 602
Гласове: 801
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031