Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2010 13:37 - Седмица на късометражите филми
Автор: dstatulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 1053 Коментари: 0 Гласове:
0



„Позор” организират седмица на късометражните филми в края на септември. От 24-ти до 30-ти септември, всеки ден любителите на кратките филми ще могат да гледат качествено кино в някой от салоните на Дома на киното, Евро синема, Червената къща или Dada Cultural Bar.

    „Германия 09”
, включва късометражни филми на едни от най-популярните немски режисьори. Сред имената са носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин Фатих Акин, носителят на награда „Независим дух”  Том Тиквер, режисирал филмови класики като „Бягай, Лола” и „Парфюмът”,  носителят на Европейска филмова награда за режисура за филма „Сбогом, Ленин!”  Волфганг Бекер и номинираният за „Златна палма” за филма „Отминали години”  Ханс Вайнгартнер. Отговорът на Холивуд е звездният „Историите на изгубените души”, в който участват Кейт Бланшет, Кийра Найтли, Хю Джакман, Джош Хартнет, Дарил Хана, Пол Бетани, Джеймс Гандолфини, Майкъл Гамбън и Джеф Голдблум.

Най-добрите режисьори на Малайзия са представени в програмата „15 от Малайзия” - една от водещите източни кинематографии, съвсем непозната за родните киномани. Сред имената са отличената с „Кристална мечка” на „Берлинале” Ясмин Ахмад, носителите на наградата „Тигър” от фестивала в Ротердам Тан Чуй Муи и Юхан Хо, както и най-известният режисьор на страната Джеймс Лий.
Някои от най-популярните имена в британското кино са събрани в програмата

    „Британско късо съединение”. Режисьорски дебюти за Юън Макгрегър и Джуд Лоу, безупречна актьорска игра от Рейчъл Уайз, Саймън Пег, Декстър Флечър и Джейсън Флеминг и девет незабравими брит истории.

    Десет вълнуващи източни новели са събрани в „Десет приказки”. В късометражните филми участват някои от най-нашумелите имена в индийското кино, сред които носителят на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала във Венеция Насерудин Шах, любимката на Боливуд Шабана Азми, отличеният на фестивала в Мумбай Санджай Дат, един от най-обичаните режисьори в страната - Санджай Гупта, топ моделът Тарина Пател, както и носителките на титлата „Мис Индия” – Танушри Дат и Неха Дхупия.

    За почитателите на класическото кино е програмата „Френска класика” с късометражни филми на Жак Тати, Рене Клеман, Ерик Ромер, Аньес Варда и специален акцент върху филма на Ален Рене „Герника”, който показва отблизо творчеството на Пикасо от 20-те и 30-те.

24 септември (петък), 21.15ч. – Евро синема
25 септеммри (събота), 21.15ч. – Евро синема
30 септември (четвъртък), 18.30ч. – Дом на киното

Германия 09
Deutschland 09
2009, Германия, 151 мин.
Режисьори: Фатих Акин, Волфганг Бекер, Том Тиквер, Зилке Ендерс, Доминик Граф, Мартин Гресман, Ромуалд Кармакер, Николет Кребиц, Дани Леви, Ханс Вайнгартнер
Искате ли да живеете в Германия? Преди да отговорите на този въпрос вижте гледните точки за страната, в която живеят на 13 от най-изявените немски режисьори. Всеки един от тях има на разположение около 10 минути, за да представи случка, с която да ви накара да пожелаете да живеете в Германия или завинаги да се откажете от тази идея.
„Германия 09”, включва късометражни филми на едни от най-популярните немски режисьори. Сред имената са носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин Фатих Акин, носителят на награда „Независим дух” Том Тиквер, режисирал филмови класики като „Бягай, Лола” и „Парфюмът”, носителят на Европейска филмова награда за режисура за филма „Сбогом, Ленин!” Волфганг Бекер и номинираният за „Златна палма” за филма „Отминали години” Ханс Вайнгартнер.


26 септември (неделя), 20.30ч. - Dada Cultural Bar

Британско късо съединение – 82 мин.

Тромбонът - Bone /1999/, реж. Юън Макгрегър
Неудачник на средна възраст търси жената на своите мечти. И когато накрая я среща, няма смелостта да я заговори.

С птица в ръка - A Bird in the Hand /1999/, реж. Джуд Лоу
Малка птичка попада в един от вагоните на метрото. Настъпва паника, когато започва да прелита над главите на хората.

Свалячът - Mr. Cool /1999/, реж. Ейми Дженкинс, с Декстър Флечър, Джейсън Флеминг, Кели Макдоналд
Двама мъже и една жена. Изборът е неин. Кого от двамата?

Роузбъд - Rosebud /1999/, реж. Габи Дилал, с Рейчъл Уайз, Франк Харпър
Полата на млада жена се закача за една от седалките в метрото. Вратите се затварят точно в момента, в който малката й дъщеря слиза от вагона.

Възбуден - Horny /1999/, реж. Стивън Хопкинс
Мъж на средна възраст става обект на внимание, след като получава ерекция в лондонското метро.

Баща ми – лъжецът - My father the Liar /1999/, реж. Боб Хоскинс, с Рей Уинстоун, Том Уотсън
Баща и син вървят към метростанцията и водят оживен разговор. Момчето забелязва странен непознат, който върви след тях.

Новакът - Grasshopper /1999/, реж. Менхай Худа
По-добре е да си нямаш работа с контрольорите в метрото, защото винаги може да объркат предварителните ти планове.

Уста - Mouth /1999/, реж. Армандо Янучи
Как бихте се почувствали, ако някой повърне върху вас, докато пътувате?

Път в светлина - Steal Away /1999/, реж. Чарлс Макдугълр със Саймън Пег, Джим Картър, Кармен Иджого
Двама влюбени открадват куфарче с пари. Животът им вече никога няма да бъде същият.

27 септември (понеделник), 20.00ч. – Евро синема

Десет приказки
Dus Kahaniyaan
Индия, 2007, 115 мин.
Режисьори: Санджай Гупта, Рохит Рой, Хензал Мехта, Апурва Лакия, Мегна Гулзар, Джасмит Доди
Десет вълнуващи източни новели, събрали в един филм най-нашумелите имена в индийското кино, сред които носителят на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала във Венеция Насерудин Шах, любимката на Боливуд Шабана Азми, отличеният на фестивала в Мумбай Санджай Дат, един от най-влиятелните режисьори в страната - Санджай Гупта, топ моделът Тарина Пател, както и носителките на титлата „Мис Индия” – Танушри Дат и Неха Дхупия.
БЛАГОПРИЛИЧИЕ режисьор: Санджай Гупта
Отегчената съпруга на вицепрезидента на фирмата, има извънбрачна връзка с военен. Под претекст, че отива на посещение при леля си, тя се среща с него всеки четвъртък.
ВЕСЕЛАТА МАГИСТРАЛА режисьор: Хензал Мехта
Двама влюбени колежани обичат да се напушват и да се разхождат по магистралата. Докато един ден не отвличат момичето.
ПУРАНМАШИ режисьор: Мегна Гулзар
Единствената дъщеря на една любяща майка е на път да се омъжи. Тя ще направи всичко, за да бъде детето й щастливо. Но една прибързана постъпка ще доведе до драстични промени в живота им.
СТРАННИЦИ В НОЩТА режисьор: Санджай Гупта
На всяка годишнина от сватбата двамата съпрузи си споделят по една тайна. Тази година е ред на съпругата. Трябва ли всички тайни да бъдат споделяни?
ЗАХИР режисьор: Санджай Гупта
Един писател е доведен до лудост след като разкрива тайната на жената, която обича.
ДОЛИНАТА НА ЛЮБОВТА режисьор: Джасмит Доди
На път за сватбата си Неха среща непозната жена във влака, която й подарява красив накит и изчезва на следващата гара – „Долината на любовта”.
СЕКС НА ПЛАЖА режисьор: Апурва Лакия
Дино среща мечтаната жена от книгата, която той чете на плажа. Каква изненада е подготвила жената за Дино? Дали всяка мечта си има цена?
ПОРЦИЯ ОРИЗ режисьор Рохит Рой
Една порция ориз предизвиква голям скандал между звездите на индийското кино Шабана Азми и Насерудин Шах.
ГУБАРЕ режисьор: Санджай Гупта
След скандал с мъжа си в автобуса, Анита сяда до непознат, който държи 14 червени балона.
ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ режисьор: Санджай Гупта
Двама приятели от подземния свят са в конфликт. Техният възход е в детството им, сега те са влиятелни престъпници, дали падението им скоро ще ги сполети.

29 септември (сряда), 18.00 ч. - Червена зала

15 от Малайзия - 15 Malaysia – Малайзия /2009/, 80 мин.
Режисьори: Ясмин Ахмад, Хайрил Бахар, Тан Чуй Муй, Линъс Чан, Юхан Хо, Джеймс Лий, У Мин Джин, Амир Мухамад, Намрон, Камал Сабран, Мусадик Сюлейман

Добре дошли в Малайзия. В рамките на 80 минути се запознавате с обитателите на подземния свят, надниквате в тъмните стаички на красивите далекоизточни проститутки, ставате свидетели на тайни подкупи, позабавлявате се на едно диво парти и се научавате как да приготвите „халал” храна.

27 септември (понеделник), 21.00ч. – Дом на киното 29 септември (сряда), 20.00 ч. – Червената къща
Историите на изгубените души - Stories of Lost Souls /2005/ - САЩ/ Великобритания, 90 мин.
Режисьори: Илеана Дъглас, Дебора Лий-Фърнс, Уилям Гарсия, Пол Холмс, Марк Палански, Кол Спектор, Тоа Стапард, Андрю Ъптън
В ролите: Кейт Бланшет, Кийра Найтли, Хю Джакман, Джош Хартнет, Дарил Хана, Пол Бетани, Джеймс Гандолфини, Майкъл Гамбън, Джеф Голдблум
Как бихте реагирали, ако отидете в супермаркета и зад касата е любимата ви холивудска звезда? Седи си там и чака да ви обслужи. Или пък непознат ви предложи да спечелите луксозния му автомобил, ако успеете да отгатнете какво му се е случило преди минути? Проект от 7 кратки истории, в който се включват някои от най-нашумелите имена в Холивуд.

30 септември (четвъртък) 2010, 19.30 ч. – Червената къща

Програма „Френска класика” - 73 мин.

Внимавай отляво - Watch Your Left - 1936, Франция, 12 мин., реж. Рене Клеман
Свежа комедия за боксьор, който се готви за предстоящия си мач. Живеещият наблизо Роже започва с интерес да следи движенията на спортиста. Един ден боксьорът няма с кого да тренира и решава да се пробва с безпомощния Роже.
Училище за пощальони - The School for Postmen - 1947, Франция, 15 мин., реж. Жак Тати
Тати Мечтата на Франсоа, пощальон в дълбоката френска провинция, е да бъде толкова бърз, колкото пощальоните в Щатите, които са пример за него. Забавна комедия в традициите на ранните филми на Чарли Чаплин.
Герника - Guernica - 1950, Франция, 13 мин, реж. Ален Рене
Задълбочен поглед върху творчеството на Пикасо от 20-те до 40-те и конкретно върху картината „Герника”. Платното представлява виждането на Пикасо за бомбардировката от 26 април 1937 година на мирното баско селище Герника, което германските съюзници на Франко в Гражданската война сриват със земята. Картината е ярък представител на кубизма и е нарисувана в черно-бяло с маслени бои.
Представянето - Presentation, or Charlotte and Her Steak - 1960, Франция, 12 мин., реж. Ерик Ромер
Уолтър и Шарлот се разхождат в живописно швейцарско селце. Той решава да запознае Шарлот с Клара, с тайната мисъл да я накара да ревнува. Класически любовен триъгълник с фина комедийна нотка и очарователния Жан-Люк Годар в главната роля.
Одисей - Ulysse - 1982, Франция, 22 мин., реж. Аньес Варда
В средата на 60-те Варда заснема една от най-известните си фотографии – гол мъж стои на плажа, до него си играе малко момче, а зад тях е трупът на мъртва коза. Името на малкото хлапе е Одисей и в този филм, режисьорката разказва неговата история.



Тагове:   седмица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dstatulov
Категория: Изкуство
Прочетен: 1636832
Постинги: 192
Коментари: 602
Гласове: 801
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930