Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 17:30 - Проектът на Вим Вендерс „Пина” на София Филм Фест 2011
Автор: dstatulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 1440 Коментари: 0 Гласове:
1



СФФ ще бъде първият фестивал в света, който ще покаже филма непосредствено след премиерата му на Берлинале!

За първи път СФФ с програма от филми в Синеплекс („Сити Център София”).
Триизмерната „Пина” ще бъде ексклузивната гала на Синеплекса.

„Пина” е нова крачка в творчеството на Вендерс, успял да надникне в естетиката на емблематичната хореографка Пина Бауш и да я пресъздаде по неповторим начин. Този документален разказ е първият пълнометражен филм, посветен на тацувалното изкуство, заснет в 3D формат. „Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Бях завладян и дълбоко развълнуван от танците ъ, когато я гледах за пръв път преди 25 години”, споделя Вим Вендерс за филма си, работил дълги години и в близост до Пина Бауш, за да покаже на екрана магията на нейните танци.

Пина Бауш е родена в Солинген през 1940 г. От 14-годишна учи танц - 5 години при Курт Йос в Есен, след което завършва школата „Джулиард” в Ню Йорк, откъдето е трайното влияние на Хосе Лимон, Пол Тейлър, Антони Тюдор.

През 1973 г. Пина Бауш за пръв път започва работа като балетен режисьор в компанията Вупертал. Съвсем скоро тя и трупата й стават световно известни, а Пина си спечелва статута на една от най-емблематичните и противоречиви немски хореографи. Известна е и с това, че атакува безмилостно липсата на смисъл в езика на класическия балет и повърхностната красота на танцьора, чрез своите спектакли тя дава израз на психическите травми, които подчиняването на правилата в обществото нанасят върху личността. Независимо от бързо спечелената световна слава, Пина Бауш остава вярна на трупата Вупертал и продължава търсенето на честен израз на екзистенциалните въпроси чрез езика на танца и на тялото. Представленията на Пина Бауш са силно въздействащи, понякога – пределно провокативна смесица от хумор, тъга, насилие, нежност. За Бауш хореографията, сцената, мястото, пространството, времето, музиката, речта, костюмите и персонажите са абсолютно равнопоставени компоненти на танцовия театър и едновременно постигат общото внушение, при това – десетки пъти по-силно от думите и останалите елементи поотделно.

„Форматът 3D ни дава възможност да поставим зрителите върху сцената, в центъра на събитията”, споделя Вендерс за силата на новаторския си проект „Пина”.

Работата на Пина Бауш е толкова значима, че десетки от най-важните фигури в съвременното танцово и изпълнителско изкуство я определят като един от най-влиятелните хореографи на всички времена.

Творчеството на знаковата хореографка е вдъхновило не един кинорежисьор – то е част от филма на Педро Алмодовар „Говори с нея“; Бауш играе една от главните роли във филма „И корабът пътува“ на Федерико Фелини.

Проектът „Пина” става възможен благодарение на творческото сътрудничество между Пина Бауш и Вим Вендерс. Със своя филм известният немски режисьор разбива представите за комерсиалността на 3D формата и предлага на зрителите един изключителен триизмерен арт шедьовър.

Филмът „Пина” ще бъде представен ексклузивно в Синеплекс в рамките на 15-ия София Филм Фест.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dstatulov
Категория: Изкуство
Прочетен: 1639585
Постинги: 192
Коментари: 602
Гласове: 801
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930