Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2011 19:58 - Силвия Кристел гостува на София филм фест 2011
Автор: dstatulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 3089 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Силвия Кристел ще представи лично в София най-новия филм с нейно участие - „Два слънчеви дни” (2010) на режисьора Огньен Свиличич. Актрисата се завръща в киното с неочаквано силно изпълнение в източноевропейската независима продукция, дело на хърватски и френски копродуценти.

Родена в Холандия на 28 септември 1952, Силвия Кристел е едно от трите деца на сравнително богато семейство, собственици на малък хотел в Утрехт. Когато е на 14 години, родителите щ се развеждат, а след години в книгата, посветена на личната щ история „Да съблечеш Емануела” Кристел признава, че този факт е най-тъжното нещо, случило се в живота щ. Скоро след раздялата в семейството Силвия Кристел напуска училище, за да помага на майка си, но трудно успява да задържи интереса си към една дейност.

В едно интервю актрисата споделя, че като момиче е мечтаела да постигне известност, за да демонстрира превъзходство пред баща си и новата му съпруга, и дори не подозира, че славата ще я връхлети съвсем скоро, което е още едно потвърждение на древното правило „Внимавай какво си пожелаваш.”

Когато е на 20 години, майка щ я окуражава да участва в национален конкурс за красота – „Мис ТВ Холандия”. След като го печели, Кристел заминава за Лондон за Европейските финали на конкурса, който също успява да спечели. Тогавашният холандски премиер щ изпраща поздравителна телеграма. В този период неин партньор е Хюго Клаус, белгийски художник и писател, по-възрастен от нея с 27 години, баща на единствения щ син. Той е и първият, който отваря за младата красавица вратата на голямото кино. Филмовият щ дебют всъщност е холандския отговор на „Портокал с часовников механизъм” - „Because of the Cats”, а ролята на агресивната и невъздържана лидерка на момичешка банда създава първата стъпка към образа щ на секссимвол.

В началото на 1974 г. Силвия Кристел получава предложение от френския продуцент Ив Русе-Руар, който вече е закупил правата за филмиране на романа „Емануела”. Текстът е написан през 1950 г. от французойката от азиатски произход Мариат Роле-Андриан, съпруга на френски дипломат, подписала разказите за живота си като Емануела Арсан.

Филмовите продуценти са амбицирани да повторят успеха на „Последно танго в Париж”, заснет две години по-рано. Темите за секса, самотата и природата на желанията не е нова, но създателите на филма искат да провокират интерес у масовата публика в Европа и все по-радикализиращата се култура в САЩ. Успехът на „Емануела” е огромен, дори спрямо очакванията на продуцентите.

За ролята на скучаещата съпруга на дипломат в Тайланд, еманципираща се през сексуални изживявания, Кристел получава скромния хонорар от 6 000 долара. Световният боксофис на филма, предизвикал истинска културна революция, надвишава 100 милинона долара.

Въпреки тенденциите в либерализиращата се Америка, „Емануела” така и не се разпространява извън Ню Йорк, а и там е показван в малки арт кина. Въпреки че еротиката и света на сексуалните желания далеч не са откритие на създателите на филма, той остава в историята както на киното, така и на съвременната култура. За първи път филмов плакат си позволява да представи една полугола жена! Спорен е въпросът дали „Емануела” е първия филм от 70-те години, в който е подчертана гледаната точка на женската фантазия и в този смисъл е един от първите еманципиращи съвременната жена филми. Наскоро в интревю за английски вестник Силвия Кристел споделя, че мнението щ за филмовите достойнства на „Емануела” не е високо, но това не означава, че тя не съзнава революцията, която филмът е предизвикал. Само две години след успеха на ленатата, продуцентите създават и „Емануела 2”. В онзи момент Силвия Кристел се надява да получи роли във важните европейски продукции, които се снимат в този момент. Приятелствата щ с Роже Вадим, Клод Шаброл, Франсис Жиро и Жерар Депардьо водят до филмови проекти, в които образите не са по-различни от този на Емануела. Силвия Кристел опитва да открие своя филмов проект и в Холивуд, но продуцентите успяват да я снимат „с дрехи” само в епизодична роля в трилъра „Летище” от 1979 година.

През 1981 г. режсьорът на „Емануела” Жу Жакин, световно известен и като фотограф за „Вог”, „Ел” и „Харпърс Базаар”, я кани за главната роля в „Любовникът на лейди Чатърли”. Филмът отново залага на експресивна женска чувственост, голота и любовни сцени. За публиката неистовото желание да гледа отново и отново култовата „Емануела” е по-силно от филмовите сценарии. През 90-те Кристел се снима в телевизионни серии на „Емануела”, както и в още няколко европейски продукции, и успява да излезе от стереотипа на образа, превърнал я в звезда, включително и със сценични изяви.

След почти десетгодишно отсъствие от киното и телевизията, Силвия Кристел е поканена в хърватско-френската продукция „Два слънчеви дни”. Режисьорът и сценарист Огньен Свиличич е доста добре познат на любителите на качествено кино с адрес Балкани. Неговият филм „Армин” от 2007 г. спечели награди на фестивалите в Карлови Вари, Палм Спрингс, Пула, беше представен и в София. Свиличич, който ще бъде член на журито на 15-ия София Филм Фест, работи в тандем със словенския режисьор Дамян Козоле, чийто филм „Словенка” софийската публика оцени особено високо.

Впечатлена от качествата на сценария, Кристел се съгласява и споделя, че е вдъхновена от предишните филми на Свиличич като сценарист и режисьор. Историята на „Два слънчеви дни” е изградена от двамата главни герои – американец и италианка, туристи в Хърватска. На фона на непознатата за тях страна се открояват разпадащите се човешки отношения. Главната роля е поверена на италианската звезда Мая Санса, а Кристел е в ролята на жената, натоварена с отговорността да спаси тази връзка.

След дълго отлагане на ангажименти към сериозна роля, Силвия Кристел споделя емоцията си отново да се снима в стойностно и силно европейско кино така: „Представям си се като един от онези сърфисти, които стоят във водата в очакване на голямата вълна. Винаги има шанс да се провалиш, но най-хубаво е очакването.”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dstatulov
Категория: Изкуство
Прочетен: 1633729
Постинги: 192
Коментари: 602
Гласове: 801
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031