Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2011 13:11 - СЕДЕМ БЪЛГАРСКИ ФИЛМА в програмата на САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ
Автор: dstatulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 1960 Коментари: 0 Гласове:
0



17-ия филмов фестивал в Сараево ще се проведе от 22 до 30 юли 2011. На 13 юли бе анонсирана официалната програма, с която по традиция фестивалът представя по-значителните новаторски арт филми от цял свят. Основният акцент в състезателната програма са филми от Югоизточна Европа – Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Косово, Македония, Малта, Румъния, Сърбия, Словения, Турция, Унгария, Хърватия, Черна гора, които се състезават в категориите игрален, документален и късометражен филм.
САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ е акредитиран в категорията "специализиран състезателен фестивал" към FIAPF (Международна Федерация на Асоциациите на филмовите продуценти). Федерацията е единствената организация на филмови и телевизионни продуценти със световно значение, включваща 24 продуцентски компании от 21 страни на 5 континента. Общо 49 са фестивалите, получили признание от FIAPF, сред които и Международният София Филм Фест.
България участва в състезателната програма с четири филма във всички категории – един в конкурсната програма за игрални филми, два – в документалната и един – в конкурса за късометражни филми.
Игралният филм „Аве”, дебют на режисьора Константин Божанов ще се състезава наред с филми от Румъния, Турция, Хърватия, Австрия. Филмът, създаден с подкрепата на Национален филмов център беше включен и в Седмица на критиката (Semaine de la critique) на 64-то издание на фестивала в Кан тази пролет. Официални гости на фестивала в Сараево са режисьорът Константин Божанов и актьорите Анжела Недялкова и Ованес Торосян.
Два документални филма са включени в състезателната програма. Това са „Манчестър Юнайтед от Свищов” на Стефан Вълдобрев и българо-финландската копродукция „Правилата на ергенския живот” на режисьора Тонислав Христов. Филмът на Вълдобрев бе представен в Кан на Пазара на филми (Marchй du Film) със съдействието на Национален филмов център, а „Правилата”, взеха Наградата на публиката за документален филм на тазгодишния 15 София Филм Фест.
В късометражната програма България участва с „Втори дубъл” на режисьорката Надежда Косева. Филмът, копродукция с Германия, финансиран и от Национален филмов център, участва в конкурса с филми от Унгария, Босна и Херцеговина, Румъния, Словения.
Игралните филми, които не се състезават за награда на САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ ще бъдат показани в програмата „На фокус”, която си поставя за цел да представи най-добрите филми от региона за последната година.
В тази програма за първи път са включени два български филма – „Подслон” на Драгомир Шолев – носител на голямата награда на 15-ия София Филм Фест и определен от Българската филмова академия за най-добър филм за 2010 – и „Островът” на Камен Калев, чиято световна премиера се състоя тази година в Кан като част от програмата на Петнадесетдневката на режисьорите (Quinzaine des Rйalisateurs). Премиерата в българските киносалони се очаква през октомври. И двата филма са създадени с подкрепата на Национален филмов център.
На САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ ще бъде представена и една българска анимация - в рамките на програмата „Операция Кино” е включен анимационният филм „ХРОМОНИ” на Райна Атанасова и Ина Николова, спечелил наградата в конкурса Филмово предизвикателство на 15-ия София Филм Фест.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dstatulov
Категория: Изкуство
Прочетен: 1634130
Постинги: 192
Коментари: 602
Гласове: 801
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031