Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2010 20:58 - Процесът "БГ КИНО"
Автор: dstatulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 967 Коментари: 0 Гласове:
0



ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР
НА ИА "НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР"
Г-Н АЛЕКСАНДЪР ДОНЕВ

Уважаеми г-н Донев,
Във връзка със съобщението от ИА НФЦ от 14 юни 2010 година за спирането на конкурсните сесии през 2010 година, което предизвика сериозна тревога сред членовете на Съюза на българските филмови дейци, Ви моля за по-детайлна информация по следните въпроси…
… Ще Ви бъда благодарен за отговорите на тези въпроси, които колегите ни очакват включително и от ръководството на Съюза на филмовите дейци. От своя страна СБФД е готов да подкрепи всяка Ваша инициатива в защита на българската филмова култура.
С уважение:
Георги Стоянов

ДО Г-Н ГЕОРГИ СТОЯНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ

Изх. Номер 01-288 от 21.06.2010 г.
На Ваш номер РД 16-114 от 18.06.2010 г.
Уважаеми г-н Стоянов,
Предлагам на Вашето внимание отговори на повдигнатите от Вас въпроси по реда на тяхното поставяне в горепосоченото писмо.
Въпрос 1. Какъв е размерът на субсидията за филмопроизводство през 2010 г. след актуализацията на държавния бюджет (според предложенията, в актуализирания държавен бюджет трансферът от централния бюджет за Министерство на културата е намален с 10 %) ?

1. Към днешна дата все още нямаме информация за точния размер на субсидията за филмопроизводство, тъй като актуализацията на бюджета за 2010 все още не е приета окончателно от Народното събрание. След предстоящото гласуване на второ четене вероятно ще бъде необходимо поне още някакво време, за да бъде направено конкретното разпределение на сумите по отделните програми, финансирани от Министерството на културата, сред които е и програмата за филмови проекти, финансирани от бюджета на НФЦ.
Въпрос 2. Съкращаването на субсидията за филмопроизводство за 2010 година означава ли, че проектите, предложени за финансиране от НХК и одобрени за такова от ФК към ИА НФЦ преди две години, и вече влезли в производство, няма да получат средствата, необходими им, за да бъдат завършени?

2. Към днешна дата Изпълнителна агенция „Национален Филмов център” има на разположение приблизително 4 милиона лева за финансиране на филмови проекти по бюджета за 2010 година. Има вероятност след приемането на актуализацията на бюджета тази сума да бъде намалена допълнително. В същото време НФЦ дължи на продуценти и разпространители въз основа на подписани договори към днешна дата около 15 милиона лева. Съвсем очевидно е, че няма как да се осигурят със средства всички проекти, които имат право да получат финансиране. В момента сме предприели преговори с продуцентите за преодоляване на този проблем по два начина: 1) отлагане на ползването на средства от проекти, които все още не са стартирали; 2) частично редуциране (в границите на 50%) на дължимите средства за проекти, които са в етап реализация и отлагане изплащането на останалата част от средствата за следващата година.
Въпрос 3. Каква е връзката между намаляването на субсидията за 2010 и преустановяването от страна на ИА НФЦ на „приемането и разглеждането на документи по проекти, по реда на чл.10, чл.30, ал.1 и ал.2 и чл.31 на ЗФИ и чл.16 на УП на ИА „НФЦ”, до осигуряване на финансиране по бюджета на ИА „НФЦ” от републиканския бюджет.”, след като по чисто производствени причини проектите, одобрени за финансиране тази година, ще достигнат готовност за кешово изпълнение на това финансиране най-рано догодина?

3. Очевидно връзката е най-пряка. Още преди провеждането на последните конкурси беше очевидно, че одобрените проекти не могат да започнат да бъдат финансирани преди да бъдат осигурени със средства проектите, които имат вече сключени договори. За тази цел е издадена и съответната заповед на Изпълнителния директор на НФЦ.
Въпрос 4. Ако споменатото преустановяване означава, че НФЦ предвижда, че през 2011 и 2012 година няма да има средства за проектите, приети на тазгодишните сесии, на какво основание почива подобна прогноза?

4. Следващите конкурси ще бъдат обявени до 30 ноември 2010, когато ще стане приблизително ясен размерът на държавната субсидия за филмови проекти, заложена в бюджета за 2011 година.
Въпрос 5. Заявила ли е категорично българската държава, че и през 2011, и през 2012 година субсидията за филмопроизводство ще бъде намалена също в такива размери, при това в пълно противоречие със Закона за филмовата индустрия?

5. В засега заявената прогноза на Министерството на финансите за размера на държавната субсидия за филмови проекти през 2011 и 2012 няма заложено увеличение на средствата в сравнение с 2010 година.
Въпрос 6. Значи ли това, че всички колеги, които работят над филмови проекти, би трябвало да заживеят с мисълта, че в следващите 2-3 години нови български филми няма да се подготвят, което ще доведе до нулеви години за родното кино в най-близко бъдеще?

6. Въпросът е реторичен и към днешна дата не мога да дам какъвто и да било отговор. Убеден съм обаче, че нулеви години по отношение на присъствие на български филми в киносалоните няма да има.
Въпрос 7. Какви са конкретните аргументи и мотиви за взимането на подобно управленско решение от Ваша страна и какви последствия предвиждате от неговото прилагане на практика?

7. Аргументите и мотивите са заложени в отговора на Вашия въпрос N 2. Последствията според мен ще бъдат отлагане с около 12 до 18 месеца на стартирането на финансирането на проектите, които са одобрени на последните конкурси и нямат още сключени договори. Надявам се също така трудната ситуация да помогне на продуцентите и авторите да преосмислят възгледите си относно типа на филмите, размера и характера на финансирането им в условията на тежката финансова криза, която очевидно няма да отмине толкова бързо.

С уважение:
Александър Донев
София, 21.06.2010




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dstatulov
Категория: Изкуство
Прочетен: 1639611
Постинги: 192
Коментари: 602
Гласове: 801
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930