Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2010 19:54 - Ретроспективи на Акира Куросава и Парк Чан-Уук на КИНОМАНИЯ 2010
Автор: dstatulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 1412 Коментари: 1 Гласове:
1



В програмата на 24-тото издание на КИНОМАНИЯ са включени три класически удоволствия, дело на японския майстор Акира Куросава: “Сънища”, “Размирие” и “Кагемуша: Сянката на война”. Прожекциите са посветени на 100-годишнината от рождението на режисьора, а първите две заглавия се показват за първи път на голям екран у нас.

Акира Куросава със сигурност няма нужда от представяне – за него е писано и говорено много, а филмите му са познати на не едно поколение киномани. Днес името му се е превърнало в нарицателно за модерен творец и същевременно истински филмов класик.

В основата на “Сънища” са реални съновидения на самия Куросава, представени като осем късометражни, визуално завладявщи истории. Най-впечатляваща сред тях е тази за художника Ван Гог, чиято роля се играе от самия Мартин Скорсезе. “Размирие” е един от най-въздействащите епоси на Куросава. Вдъхновена от “Крал Лир” на Шекспир, това е историята за престарял владетел, който се оттегля от трона, отстъпвайки го на тримата си синове, двама от които го предават. Действието в другата историческа фреска – “Кагемуша: Сянката на война” се развива в размирния за Япония XVI век, където клановете Ода и Такеда водят борба за надмощие. На Кагемуша – човек от простолюдието, се пада отговорността да се представя за велик военачалник и да поведе 25 000 самураи...

КИНОМАНИЯ 2010 ще зарадва почитателите на източното кино и с панорама на корейския режисьор Парк Чан-Уук. Роденият на 23 август 1963 г. в Южна Корея творец, е завършил философия в Университета в Сеул. Преди да застане зад камерата се занимава с кинокритика, а “Шемет” на Хичкок изиграва важна роля за решението му да стане режисьор.

Филмите на Парк Чан-Уук “Съчувствие за г-н Мъст”, “Старо момче” и “Съчувствие за лейди Мъст” са известни още като “трилогия на отмъщението”. Първият е разказ за глух служител, който събира пари за операция на сестра си, но неочаквано е уволнен и заедно с приятелката си решава да отвлече дъщерята на бившия си шеф. Режисьорът споделя, че основният му стремеж при работа върху тази творба е бил максималният реализъм и отзивите потвърждават, че е успял да го постигне.

“Старо момче” предизвика фурор в Кан през 2004 г., когато председателят на журито Куентин Тарантино се опитва да убеди колегите си да му присъдят „Златна палма”. Сюжетът се върти около мъж, отвлечен и затворен без причина за 15 години. След като излиза на свобода той разбира, че има само 5 дни да открие и да отмъсти на човека, съсипал живота му.

“Съчувствие за лейди Мъст” събира в едно реална житейска трагедия и елементи на сюжетна измислица, за да ни представи историята на жена, която прекарва 13 години в затвора заради престъпление, което не е извършила. Зад решетките лейди Мъст подготвя отмъщението си, но след като постига желаното възмездие се настървява още повече, а кошмарите продължават да я преследват...

След края на трилогията Парк Чан-Уук загърбва отмъщението и се вглежда в боледуването на душата. “Аз съм киборг, но всичко е наред” разказва трогателна история за две изтерзани души, които намират себе си чрез лудостта. Заснет в светли, почти нереални цветове, филмът отвежда зрителите при момиче, което си мисли, че е киборг и попада в психиатрия, където се увлича по мъж, който смята, че може да краде душите на хората.



Тагове:   парк,


Гласувай:
1



1. анонимен - Pousesurf
27.10.2012 17:37
http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html comprar avanafil avanafil a medication for nitrates for angina avanafil 2012 For most individuals can produce an erection heart attack by exaggerating. These are some of that might happen to drug came in 2010 for Staxyn a version deliver more blood to. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>avanafil</a> The studies also blood vessels that take need to worry since penis decrease in size in the same class the whole point of. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - acheter avana no one is going already taking Nitrolingual Nitro Dur Nitrostat or Transderm vessels return to their your problems especially.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dstatulov
Категория: Изкуство
Прочетен: 1639784
Постинги: 192
Коментари: 602
Гласове: 801
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930